Stedelijk Museum Meppel

Beschrijving

Over het museum

Stedelijk Museum Meppel is het culturele trefpunt in het hart van Meppel, waar iedereen van harte welkom is. Het museum is een schatkamer voor regionale kunst van landelijke betekenis. We beheren en tonen cultureel erfgoed en een unieke collectie beeldende kunst, die de bijzondere identiteit van de regio Meppel en zijn bewoners van de afgelopen en de huidige eeuw weergeeft.

De vaste collectie van SMM bestaat uit het werk van (voormalig) poppenmaker en -speler Henk Boerwinkel. Zijn poppen zijn esthetisch en technisch innovatief, kunstwerken op zich.

Ook het geroemde Meppeler Zilver heeft een vaste eigen ruimte gekregen in SMM. Anders dan in bijvoorbeeld Zwolle en Kampen kende Meppel eeuwen geleden geen gilde voor zilversmeden. Dat bood kansen voor nieuwkomers en zo ontwikkelde zich in handelsstad Meppel een bloeiende gemeenschap zilversmeden.

In de Stien Eelsingh zaal is een belangrijk deel van het werk van deze kunstenaar te zien. Eelsingh (Zwolle 1903 – Meppel 1964) woonde en werkte als buitenstaander en buurvrouw in de Staphorster gemeenschap. Hoe Eelsingh de ziel van Staphorst voelde, begreep en verbeeldde, leidde tot een indrukwekkende expressionistisch oeuvre aan tekeningen, schilderijen en grafisch werk.

Daarnaast worden tijdelijke exposities getoond van hedendaagse noordelijke kunstenaars die aansluiten op de actuele landelijke kunstbewegingen.

Educatie

In principe heeft iedere tentoonstelling een educatieve basis. Wij geloven niet in louter mooie plaatjes. De zaaltekst die aan bezoekers wordt meegegeven, voorziet hen van informatie die uitdaagt tot nadenken en verder kijken. Regelmatig worden rondleidingen gegeven door exposanten en projectleiders van de betreffende tentoonstellingen.

In overleg is er veel mogelijk en zijn er verschillende workshops te doen.

Inloggen voor details en boeken

Beschikbaar

Voorkeur van datum en tijdstip kan worden aangegeven bij boeking

Contact

OrganisatieStedelijk Museum Meppel
Emailinfo@stedelijkmuseummeppel.nl
Telefoonnummer0522 850 644
Websitehttp://www.stedelijkmuseummeppel.nl