Info over expositie Staphorster Engelandvaarder

In Museum Staphorst is er, speciaal voor de viering van 75 jaar vrijheid, van maart – oktober 2020 een expositie over de Staphorster Engelandvaarder Jan Trompetter. Jan was één van de twee Staphorster soldaten, die direct na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten in mei 1940 wisten te ontsnappen naar Engeland.
Deze tentoonstelling geeft aan de hand van de collectie authentieke, persoonlijke bezittingen van Jan Trompetter een beeld van het leven en lotgevallen van deze Engelandvaarder.
Parallel hieraan wordt de geschiedenis verteld van de ‘Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene’, waarvan Jan deel van uitmaakte in Engeland en bij de invasie in Normandië in 1944/1945.
In de Canon van Staphorst en ook in de informatie die de provincie in het kader van “Overijsselviertvrijheid.nl” speciaal voor de basisscholen in de gemeente Staphorst heeft opgesteld (“Expeditie vrijheid” in het kader van 75 jaar bevrijding), worden de twee Staphorster Engelandvaarders genoemd.
Dit biedt een mooi aanknopingspunt voor onze scholen om naar de expositie over de Staphorster Engelandvaarder te komen.
Het museum wil daar graag aan meewerken, en samen met leerkrachten/ de werkgroep cultuureducatie kijken of daar dan nog iets extra’s voor gemaakt of gedaan kan worden, bv. in de vorm van een eenvoudige lesbrief.

Scholen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen via [email protected]
Contactpersonen museum: Grietje Akkerman en Betty Hoogeveen